Четвер
28.03.2024
12:45
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
  • Лярш-Ковчег
  • Центр Емаус
  • УМХ м.Новий розділ
  • Міська рада м.Новий Розділ
  • Наше опитування
    Оцініть наш сайт
    Всього відповідей: 107
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Центр "Тавор" м.Новий Розділ

    Головна » 2009 » Серпень » 5 » Група з Нового Роздолу побувала на Хресній Дорозі і в печерах у с.Страдч
    21:22
    Група з Нового Роздолу побувала на Хресній Дорозі і в печерах у с.Страдч
                Чи є щось величніше для людини, як присутність Бога у її душі? Чи є щось більш корисніше для неї, як зустріч з Богом у молитві? Чи може щось перевершити цю радість? У цей час хочеться сказати: «Зупинись мить, ти прекрасна». Такі неповторні миті пережили «друзі» з своїми батьками, асистенти і волонтери центру «Тавор», коли побували на прощі до села Страдч 27-го липня 2009 р.Б.

               Розпочиналася проща із молитвами і піснями на устах. Звуки гітари і співи лунали майже всю дорогу до села. Тому прочани й не помітили, як опинились у відпустовому місці. Спершу ми пішли на подвір’я церкви помолитися перед могилами мученика отця Миколи Кондрада і його дяка Володимира Прийми, а потім розпочали хресну дорогу. Перед кожною стацією один із нас зачитував слова молитви, а по її закінченні кожний доторкався до зраненого серця Христа і поцілунком виявляв свою любов. Особливо щирою була молитва наших «друзів». Здавалось, вони, як ніхто інший, відчували біль страждаючого Христа. Тому обійми і поцілунки, даровані ними Христу, ніби полегшували Його біль. У тих щирих жестах наших «друзів» можна було відчитати безмірну подяку, глибоку просьбу про поміч і просто любов.

    Потрібно було лише почути і побачити, з яким жалем у серці вони співали молитву, проходячи від одної до другої стації. Дійшовши до 7-ої стації хресної дороги, біля якої була криниця, кожен з нас скуштував води. Ми трохи перепочили і вирушили далі по «слідах» Христа. З кожним кроком нам видавалося, що все важче стає йти. Може тому, що все ближче й ближче до останньої стації була крутіша гора, а може тому, що всі ми знали куди ця дорога нас веде – до гробу Господнього. А так хотілося полегшити невинні муки Христа, співстраждаючи з Ним. Ми ввійшли у приміщення, символічно назване Господнім гробом і з тугою у серці приступили до мертвого тіла нашого Спасителя, щоб Його поцілувати. Вийшовши з приміщення хтось із «друзів» запитав: «А що далі? Куди ми тепер підемо?». Та й справді, а що ж далі? Згідно Євангелія після погребення Христа далі слідувало Його воскресіння. Так і на нашій прощі ми зустріли воскреслого Господа молитвами у своїх серцях. Адже, маршрут нашої хресної дороги не закінчився на 14-ій стації. Він завів нас дальше ніж Господній Гріб. Ми стали перед фігурою, що зображала воскреслого Христа і молилися. Ця молитва наповнювала все довкола великою радістю.

    Після хресної дороги ми пішли до славнозвісних печер села Страдч. Кожен з нас не міг залишитися байдужим до такого дива природи. Із свічкою в руках і «Ісусовою молитвою» на устах ми входили у глиб печер. Кожен з нас знав, що ці місця є святі. Адже  тут жили монахи в ХІІ –ХІІІ ст., де вони і поховані. Печери слугували також прибіжищем для селян від монголо-татарської навали. Згідно історичних джерел, село Страдч дістало таку назву тому, що Пречиста Діва припинила страчування невинних людей, що ховалися в печерах. До сьогодні Вона стоїть, застигши в фігурі, при вході в печеру. На очах у неї постійно бринять сльози і котяться по обличчі.

    Саме тому відпустові місця села Страдча стали для нас близькими, хоча загадковими. Хочеться пройтися ними ще не один раз.

     

    бр. Андрій Ремез,

    семінарист ЛДС, волонтер «Тавору»

    Фото з нашої прощі можна переглянути тут.
    Запрошуємо вас також переглянути фото зі стацій Хресної Дороги у с.Страдч. Історію Страдецької Святині можна почитати тут.
    Переглядів: 1410 | Додав: tavor | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]