Вівторок
23.04.2024
20:00
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Друзі сайту
  • Лярш-Ковчег
  • Центр Емаус
  • УМХ м.Новий розділ
  • Міська рада м.Новий Розділ
  • Наше опитування
    Оцініть наш сайт
    Всього відповідей: 107
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Центр "Тавор" м.Новий Розділ

    Головна » 2013 » Вересень » 13 » Про нас пишуть: Центр «Тавор» - майстерня людяності
    09:22
    Про нас пишуть: Центр «Тавор» - майстерня людяності
    ЧЕТВЕР, 27 ЧЕРВНЯ 2013, 09:53, часопис "Новий час"

    Про Центр організації дозвілля для осіб з особливими потребами «Тавор», що у Новому Роздолі, мені розповіла заступник директора із виховної роботи Піддністрянського НВК Людмила Хлопоніна. Вона разом із своїми учнями нещодавно гостювали у цьому чудовому товаристві людей, які вміють дарувати любов, надію та вселяти віру. Сама ж Людмила Петрівна дізналась про цю спільноту від п. Лесі, яка віднедавна працює там асистентом і щодня доїжджає до Нового Роздолу із с. Жирова.

    Звісно, не могла не погодитись на запрошення Людмили Петрівни й познайомитись, як згодом виявилось, із такими відданими своїй справі й відкритими до всього світу людьми.

    Знайти Центр організації дозвілля для осіб з особливими потребами «Тавор» не важко, адже про нього в місті знають. Він розташовується у старій частині Нового Роздолу по вул. Грушевського,16.

    За більш як шість років своєї діяльності він став осередком для спілкування, обміну досвідом. «Тавор» є своєрідною «майстернею», де виробляється людяність якої так часто бракує нам сьогодні.

    Перше, що ви бачите у «Таворі» – усмішки. Їх дарують щиро й невимушено, і ви відчуваєте, що вам тут раді. Нас зустріли асистенти Леся та Ірина, які провели коротку екскурсію й запросили разом відзначити день народження їхнього друга Іринки. Якраз у цей час «таворівці» накривали святковий стіл із тортом для іменинниці.

    Поки тривали приготування, ми поспілкувались із керівником «Тавор» Василем Василишиним. Завдяки цьому молодому чоловікові у Новому Роздолі в 2006 році запрацював майданчик, де можуть щодня зустрічатися, цікаво проводити свій час, навчатися чогось нового, а навіть просто вчитись спілкуватися між собою діти й дорослі із хворобами тіла, але не душі. В «Тавор» зустрічаються хворі на аутизм, церебральний параліч, хворобу Дауна та на інші недуги, з якими важко жити повноцінним життям у нашому егоїстичному суспільстві. Для нас, начебто звичайних людей, такі хворі, на нашу думку, нічого не потребують, крім замкнутого простору свого маленького нам не зрозумілого світу. Хоча, насправді, це далеко не так. Як показує досвід «таворівців», люди, яких ми називаємо неповносправними, насправді набагато здоровіші за нас, адже вони не вміють лукавити, лицемірити.

    - Для нас вони насамперед друзі, - каже керівник центру Василь Василишин. - Тут їх люблять такими як вони є. Можливо, їх розум працює по-різному, але серце є в кожного.

    Власне від серця до серця тут вибудовується взаємозв’язок людських відносин. П’ять днів на тиждень у «Таворі» мають змогу проводити дозвілля діти із Нового Роздолу, а також діти із дитячого будинку-інтернату смт. Роздолу. Щоразу тут знаходять тепло сердець та щирі усмішки й дорослі чоловіки – пацієнти Ходорівського психоневрологічного інтернату (с. Жирова).

    Колектив «Тавор» для всіх друзів (людей з особливими потребами), асистентів, волонтерів давно став домівкою, в якій довіряють один одному, діляться своїми радощами і бідами, простягають руку допомоги.

    Кожна щоденна зустріч починається із молитви, далі асистент-координатор планує програму дня, що складається з праці та відпочинку. Кожен із друзів Центру має можливість проявити, продемонструвати свої таланти та вміння. У майстернях вони виготовляють різноманітні речі: цікаві, оригінальні свічки, вироби із бісеру, листівки, ткані сумки, подарункові ікони, планують виготовляти м’які іграшки. Побачивши готові речі, ви навіть і не здогадається, що їх зробили люди із особливими фізіологічними потребами. Вироби можна придбати на замовлення і таким чином підтримати Центр, сприяти розвитку та самоствердженню кожного його друга. До слова, керівництво Центру сприяє у пошуку можливостей працевлаштувати своїх друзів, прагне навчити їх заробляти й самоутвердитись.

    Після плідної праці «таворівці» вміють гарно й з користю відпочивати: вони вигадують цікаві ігри, піклуються про тварин, багато подорожують, грають у виставах, адже при Центрі працює театральний гурток. Тож дозвілля їхнє різноманітне й насичене.

    Життя у «Тавор» ні дня не минає без молитви, без духовної опіки. Сюди приходить духівник о. Андрій Колібек, який кожному другові приділяє свій час та увагу.

    Звісно, найактивніше життя вирує у Центрі, але «таворівці» не залишають без опіки й дітей, які в силу різних обставин не можуть приїжджати, приходити до сюди. Тому для них діє програма «Великий брат/велика сестра», завдяки якій 30 волонтерів раз на місяць або й більше відвідують своїх молодших братів у будинку-інтернаті. Тут мріють про значно більшу кількість волонтерів, адже особистої уваги потребують ще 30 дітей з інтернату. «Тавор» чекає кожного, хто готовий відкрити своє серце для іншого.

    Попри те, що за свою тривалу діяльність Центр організації дозвілля для осіб із особливими потребами «Тавор» не здобувся на увагу державних інституцій, він став прикладом того, як держава мала б дбати про своїх неповносправних громадян.

    Натомість діяльність «Тавор» підтримують благодійні організації, переважно закордонні - ООН в Україні, Реновабіс. Велику допомогу надають і українські громадські інституції, такі як Українська Католицька Освітня Фундація, Львівська освітня фундація, Український Католицький Університет, Благодійний Фонд Св. Стефана та інші.

    Неоціненною підтримкою для «таворівця» є увага кожної небайдужої людини. А таких багато. Чи не щодня сюди приходять люди, щоб підтримати добрим словом, вчинком. Так, за сприяння міського депутата Степана Семерака ідея «Тавора» відкрити у місті спортивно-дитячий майданчику була втілена в життя. У 2012 року відбулось відкриття нового приміщення Центру «Тавор» по вулиці Грушевського. Раніше він розміщувався по вул. Довженка, 6. Тепер там планують відкрити тренажерний зал для жителів міста та друзів «Тавор».

    У Центрі завжди прагнуть до вдосконалення, до розширення можливостей, щоб допомогти якомога більшій кількості потребуючих. Так започатковано у Центрі «Тавор» на постійній основі психологічні консультації та тренінгові заняття, які проводять кваліфіковані психологи. Запрошуються усі бажаючі! Попередній запис за телефоном: 097-664-38-37.

    Найбільша мрія його друзів, розповів Василь Василишин, –знайти підтримку та розуміння на рівні обласної влади. Адже хай невелике, але стабільне фінансування Центру ой як необхідне. Якщо б вдалося отримати підтримку влади, то, можливо, філія Центру відкрилась би і в Жидачівському районі. Сьогодні ж «Тавор» відкритий для усіх. Тут готові ділитися досвідом і чекають тільки на людей доброї волі.

    Більше інформації про діяльність Центру організації дозвілля для осіб із особливими потребами «Тавор», а також як стати його волонтером, можна дізнатись, зайшовши на сайт www.tavor.at.ua або безпосередньо завітавши до Нового Роздолу.

    Оксана ФРАНКІВ.

    Фото надані Центром "Тавор".

    http://newtime.lviv.ua/index.php/newtime-suspilstvo/1309-tavor

    Переглядів: 818 | Додав: tavor | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]